Wednesday, June 12, 2013

rojak petis

salam semua..

wordless wednesday...

rojak petis - nyumm..nyummm

Ini kegemaran cikda ... 

kat mana cikda selalu pekena.. ??
kat sini.. warung June

Paktir bagitau tuan punya warung ini dahulunya meniaga kat bus stand Muar/Batu Pahat. Bus stand Muar kan ada 2 dulu.. satu bus stand Pagoh.

haaaa.. Masa cikda muda remaja dulu.. balik sekolah, cikda selalu pekena rojak petis dengan abc kat bus stand Muar. aduuuuuuhhh..... kenyang seh...!!!

skang Rojak Petis tu dah pindah ke Tangkak - Jalan Solok.

ok babai .. :)


50 comments:

  1. Kakak pun suka rojak petis Cikd. Kakak ni versi malas kalau teringin tunggu hari pasar malam kakak belilah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka suka suka.. (upin ipin..) cikda suka sampai tiap kali g rumah Paktir mintak dia tepon tokeh ni soh simpan..hehhe..selalu abis..kuciwa nanti..

      Delete
  2. hehehe.. sedap tu rojak petis.. buat sendiri pun boleh sgt ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..cikda ni tak rajin la miza..hehehe.. nak goreng2 semua tempe, tauhu, carik nenas..sengkuang, kangkung..kacang mau tumbuk.. sekali belakang petis lupa mau beli...(hehehe..kalau dah "M" tu.. banyak la alasannya kan.. hahahha)

      Delete
  3. kat tangkak je tu...insya allah balik jb kot2 menyinggah tangkak..bleh try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..kot la nak carik langsir ka.. kain ela ka.. (cikda pun tak pernah masuk kedai2 kain kat tangkak tu..- lalu je..) lepas shopping or cucui mata..sila masuk jalan solok..

      Delete
  4. kalau orang bagi.. kite makan je.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. cikda nakbagi rojak tak le.. bagi petis maybe boleh.. hahahaha.. maw??

      Delete
  5. Tkasih, cik da. mama pun suka rojak petis beli. Klu buat macam kureng je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mama..cikda pun suka yg beli..senang..order saja..hehhehe

      Delete
  6. Rojak petis tu rojak apa eh heee maklumlah bukan org johor :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM punya pasal cikda buat searh pasal rojak petis dan keluarlah satu link : http://dayangjack.blogspot.com/2012/06/rojak-buah-dan-sos-kuah-rojakrojak.html

      hehehhe.. cikda mcm nak lompat2 suka.. harap dapat bantu JM.. ehh..dah balik candat sotong ka???

      Delete
    2. Terima kasih Cik..sayang dia heeeeeee

      Dah balik :-)

      Delete
  7. terliuq dah tengok..KY pun suka, lama tak makan..order satu untuk KY ye cikda heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikda pun..tetap terliuq tiap kali teringat.. oke nanti cikda orde lebih..hehehe

      Delete
  8. penah dengar tp tak penah makan...

    ReplyDelete
  9. hai cikda ;)
    tq singgah blog saya
    slm kenal ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai irfa, tq sudi jengah blog cikda.. :)
      suka baca blog irfa.

      Delete
  10. Replies
    1. kan.. cikda memang suka, walaupun selalu lidas makan nenas, tapi belasah jugak.. :)

      Delete
    2. terima kasih komen di blog saya..mohon folo blog cikda ya

      Delete
    3. eh..bak kata org tak cukup tapak tangan, nyiru hamba tadahkan.. :)

      Delete
  11. Replies
    1. emm..tapi yg sedeehnya kena balik muo baru jumpa.. (yg sedap la..)

      Delete
  12. psstt: jangan kata orang yang tengok, ai pun jadik geram dengan dak Nuha tu.. ;)

    bukan dak Nuha yang tak sihat tapi dak Adik (abangnya.. hehehe.. )

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikda tau dak Adik yg tak sihat..soh dia minum air masa byk2 tau..

      Delete
  13. Replies
    1. Saya pun suka dan dah lama mencari.. Thanks 4 d info

      Delete
    2. ehh..??? ha... jom la pigi serang.. :pekena rojak petis dan ABC..

      Delete
  14. saya pun suka rojak petis ni. lama tak pekena..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikda kalau baru pekena..asik teringatttt jek..

      Delete
  15. Nampak sedapnya...bila nak dapat rasa ni...
    bungkuih satu kat makchaq Cikda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bungkuss???.. boleh.. tapi sampai sekerat jalan cikda dah makan..hahahha.. tak tahan godaan cikda ni tau..

      Delete
  16. rojak petis???
    rojak buah eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. eemm.. campur2..coz ada togeh, ada tauhu, tempe.. eemm..nyum,nyum...

      Delete
  17. jaa penah mkn pulak rojak petis ni. maybe di kelaye ni xde kot..... teringin pulak nk cuba rasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. belah2 selatan banyak.. KL cikda tak tahu.. emm kalau belah kedah memang ada kot sebab kat pekan rabu ada jual sos petis yg depa makan dengan buah2an..

      Delete
  18. Mcm mana nak rasa rojak petis yg awesome ni...jauh sangat dgn rumah JR di Alor Setar??? Tak kan nak minta Cikda pos laju ke rumah JR pulak kan...? Hihihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak silap Rojak Makbee tu ala2 sos petis tu.. bolehla nak lepas gian bagi mana2 perantau yg merantau ke kedah nun.. bega2 jadi rojak petis seperti di atas..

      mana tau ada jalan2 area tangkak kot la satu hari nanti.. ada gak pusat matrikulasi kat tangkat tu tau.. ha.. tak jauh dari rumah Paktir.. soh dia bawak g sini.. hehehhehe

      Delete
  19. Replies
    1. hehehe.. tuan rumah rajin merayap rumah org ka KA.. kih3x..

      Delete
  20. cikda..mcm rojak buah kat utara ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. menurut kata makchaq, (cikda sempat tanya dia dalam dia sibuk dok jawab 11 perkara tu..) rojak ni bukan cam rojak buah.. tpi cam rojak kangkung.. kalau kak kam nak tau lebih lanjut isi2 penting ramuan rojak nih.. boleh skodeng sini : http://dayangjack.blogspot.com/2012/06/rojak-buah-dan-sos-kuah-rojakrojak.htm

      kalau salah kita marah makchaq.. hahahhaha

      Delete
    2. Apa ni... baru sambut salam perkenalan dah nak kena marah...
      tak mau kawan la macam ni...

      Delete
  21. tak pernah lagi makan rojak petis ni..pedas tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas2 manis.. alahai. ngenang rasa rojak ni pun dah terlioq dah cikda.. heheheheh.. best part is bila kita kunyah rojak ni ada rangup (kacang), lembut (tauhu, tempe) pedas2, manis2 masam nenas.. kangkung..

      eeemm sedappnya.... hehehhehehe

      Delete
  22. saya pun x pernah lagi makan rojak petis ni...mesti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap liza.. kalu jenjalan ke muar or tangkak..try carik rojak petis.. nyum..nyum...

      Delete