Friday, June 7, 2013

dari hati turun ke jari ..

salam semua..


lama tak berblog nak tau salah siapa..??? haa.. baca sampai habis n3 ni.. hihihi.. (org kata tak kenal maka tak cinta..). N3 kali ni ala-ala sesi orientasi la..hahahha... sesi kenal mengenal antara blogger. 

Cikda ditag oleh Kakzakie . Terima kasih atas ingatan kak..kiranya cikda ni antara insan terpilih lah kan..(hahaha masuk bakul..). 

tak yah tulis panjang2.. jom layan terus soalan2 di bawah..
 
 Few Rules Need to be followed: -


1.      Post this rules.
2.      Write 11 things about yourself.
3.      Answer the question the tagger set for you.
4.      Create 11 new questions for those you want to tag.
5.      Choose 11 blogger to be tagged and link them to the post.
6.      You are not allow to tag back.

Tugasan Pertama : tulis sebelas tentang diri sendiri.

No. 1
Cikda anak ke 5 dari 6 adik beradik (seibu sebapa) Masa umur cikda 13 tahun, arwah emak cikda pergi mengadap Ilahi. Umur cikda 17 tahun, arwah bak cikda kawin sekali lagi. Cikda ada adik dengan ibu baru - adik lelaki.. so 6 + 1 adik beradik cikda.. arwah bak cikda juga telah pergi mengadap Ilahi pada tahun 2006. Alfatehah buat keduanya. Mudah2an mereka ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman.

psstt..cikda anak yatim piatu - jangan macam2 dengan cikda tau.. (aekkekeke..)

No. 2
cikda orang Muo. kawen pun dengan org muo. pernah merantau ke Sabah dan Johor (org muo bukan org Johor hehehhe.. Johor dirujuk sebagai JB)  

No.3
masa kecik cikda banyak dihabiskan dengan menolong bak cikda meniaga kedai buku. cikda antara anak yang rajin tolong bak cikda kat kedai. (masuk bakul lagi..) antara sebabnya...jeng3. cikda boleh ambik upah cash setiap hari dan boleh berbelanja sakan dgn duit tu.. setiap hari pagi2 lepas subuh cikda akan ikut Paktir bukak kedai dan lipat surat khabar. abis itam semua tangan.. dah siap lipat, dalam pukul 7am bila pekerja kedai dah sampai..cikda yg berpakaian sekolah akan terus dihantar ke sekolah. begitu la setiap hari..alih2 dah masuk itm.. (tak ingat la tuh..)

No.4
sebelah kedai bak cikda tu ada kedai muzik.. jadi selalu dgr lagu2 popular masa tahun 90an tu free jela.. dan cikda selalu ciplak lagu dalam kaset. nak beli kaset ori tak mampu.. (soh kedai muzik tu buatkan. tapi yg paling kelako..kita bagi list lagu yang kita nak pada tokeh cina tu secara sembunyik2.. hahaha.. kira ala2 smuggle belacan la nih..) - sebenarnya ini antara sweet memory cikda ..

No.5
cikda budak nakal. tah macam mana ada rezeki pulak kawen dgn mamat skema dan baik..kekekke.. (org kata pasangan tu kan pelengkap diri kita kan..) hahhaha . cikda kawen di usia muda..22 tahun dan dapat anak pertama umur 23 tahun. (nampak tak nakal nya disitu...hahhaha..)

No.6
cikda bugis kawen dengan jawa ..(walaupun jawa tapi cikda lagi terror cakap jawa dari paktip suami cikda tu..hahahha) 

No.7
cikda - bugis yang hanya tahu cakap mandre .. mandre saja.. 

No.8
tahun lepas cikda dikurniakan seorang anak perempuan yang cikda tak sangka dan jangka kedatangannya pada tahun2 sebelumnya. 

No.9
cikda setakat ini ada 4 org cahayamata - Anip, Hannah, Ayis dan Aisyah.

No.10
cikda suka main games.. dari kecik cikda main games n watch, atari, sega.. dan skang nih cikda tgh leka main CANDY CRUSH SAGA. (ini le penyebab utama cikda dah lama tak berblog..- meh kita salahkan CANDY CRUSH SAGA ) - cikda baru level 125. stuck 3 hari dah.. :(

No.11
cikda hanya beli hpon yg boleh download games banyak2..cikda x suka tuko2 hpon..hanya beli hpon baru bila hpon lama hilang atau masuk mesin basuh.. huwaaaa..!!!!

 

Tugasan kedua. Ada sebelas soalan yang perlu di jawab ekoran tag dari Kakzakie
  
Apa yang membuat anda berblog? 
bila perasaan membuak2 nak share perkara yang kita suka dengan orang lain.. 

Apa keindahan berblog yang anda rasa?
bila berblog cikda rasa dapat kongsikan apa yang kita rasa secara ikhlas. takde niat nak menunjuk2. pengalaman yang kita x dapat kat mana majalah, buku ..lagi percuma apa.. Kita tak kenal pada pembaca blog kita jadi pada cikda takde la apa-apa motif yg tak baik kan..  

Waktu bila anda berblog?
tak tentu.. cikda akan buat n3 bila ada kawan2 datang menjengah blog cikda..(rindu la tu..) dan bila cikda dah bosan main games.. 

N3 bagaimana pilihan anda?
ikut mood cikda.. kalau mood nak berjalan tu..cikda seach la mana2 blog yg cerita pasal jalan2. kalau mood nak makan..tgk la blog yg rajin citer pasal makan, kalau terinsaf pulak, bukak blog2 agama.. semua N3 pun cikda layan... 

Sejauh mana eratnya teman-teman blog anda?
cikda perasan la.. cikda ni kan main terjah je menyapa org kat alam maya nih.. bila menyapa tu rasa macam dah kenal lama.. hahaha.. (perasan lagi..)

Mana keutamaan anda -  blog/FB/Twitter atau yang seangkatan..
FB sebab senang ada di tangan. twitter pun cikda rajin layan. eh.. blog pun.. sebenarnya cikda ni bila layan FB..cikda akan layannnnn FB sampai bosan. (so far lom pernah bosan sebab ada games..hahahaha.. cikda layan twitter n blog bila dah penat main games.. )

Pengisian blog yang bagaimana pilihan anda?
1. motivasi - pada cikda semua blogger adalah pakar motivasi.. betul x?
2. santai je la.. tak yah le yg berat2..

Anda lapar, tidak sihat tetapi masih duduk mengadap blog mengapa?
mana ada... cikda kalau x lapar pun sibuk carik makanan..mana ada ngadap PC? lagi kalau x sihat. cikda mesti carik bantal.. (sebab lepas makan obat cikda mesti tido..Zzzzzz..)

Apa jadi kalau semua ahli keluarga anda berblog?
kena pikir secara serius pulak macam mana nak kaya dengan berblog..

Apa tindakan bila terasa malas untuk berblog?
biarkan jelah.. hahahha... mcm kerja sendiri kan..sendiri jadi bos sendiri kuli. 

Bila hendak berhenti berblog?
bila "biarkan jelah" tu jadi tabiat 44 hari.. (kot la..) 



Tugasan Ketiga - soalan yang cikda nak tanya ..
  1. Bila anda mula berblog? 
  2. Apa perasaan anda ditag?
  3. Ambil masa berapa lama nak buat satu N3?
  4. Sekerap mana anda buat N3? 1 hari sekali? 1 minggu sekali? sebulan sekali? sebelum atau selepas makan?
  5. Apa yang bermain di fikiran anda bila anda buat N3?
  6. Suka tak ada iklan2 yang menghiasi blog kawan2 anda?
  7. Adakah anda klik pada setiap iklan di blog kawan2 anda tu?
  8. Ada tak manfaat yang anda dapat dengan berblog? ceritalah manfaat tu ye.. :)
  9. N3 bagaimana pilihan anda?
  10. Adakah anda share apa yang anda baca dengan ahli keluarga anda?
  11. Adakah anda suka baca blog cikda? (ini soalan bonus..) hahahaha..

Sekarang tugasan terakhir tag 11 teman. Tidak sesekali memaksa sekadar suka-suka dan memenuhi syarat diberikan. (ini ayat Kakzakie..cikda copy je hihihih...)
  1. aizamia3
  2. Aziela
  3. Kesuma Angsana
  4. makchaq
  5. adzairdawati makdara
  6. BUNDA aka K.N
  7. cik dah faridah
  8. Rai Ourkizuna
  9. jarimanis
  10. Liza Razak
  11. mama aryan
Selamat berkenalan..!!

26 comments:

  1. Candy Crush Saga kakcik baru di level 45...dah stuck banyak hari dahhhh... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kakcik.. sama lah kita.. geramkan bila stuck tuh... gggrrrr..!!1

      Delete
  2. Bravo Cikda!! Terjawab sudah akhrinya. Saya suka..saya suka (kakak tiru mei-mei upin-ipin style ni...) At least tahulah kakak siapa Cikda yg dulu masa keciknya nakal tapi ringan tulang ye:)

    Harap-harap kawan-kawan yg kena tag tu jawablah tag Cikda ini kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula kak.. kena gigih menjawap soalan2 akak tu.. hahhaa..

      takpe, kalau dia orang rasa menyusahkan tak pe.. saja2 je kan.. :)

      Delete
  3. Erkk...saya kena tag. Insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ala aziela..tak pe kalau rasa tak nak buiat pun tak pe.. tak paksa tau..!

      Delete
  4. Aduzzz...banyaknya soalan....
    Apapun, selamat bersegmen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jay ar, kan.. sib baik 11 kalau 111..naya kawan.. hahhaha

      Delete
  5. Mesti asalnya dari orang yg suka no. 11, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nia, cikda pun pelik pada mulanya.. naper 11.. hehehe.. nak je buat 3 soalan suda.. tapi..biarlah 11.. akekkekeke

      Delete
  6. oh..saya ada juga..insya allah nanti saya cuba tunaikan ya cikda.. terima kasih tag saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikda tak paksa tau rai.. tapi kalau sudi..silalah.. :)

      Delete
  7. gd luck... tapi kena cari mood dulu ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu KA..cikda pun lama dah kakzakie tag..hehhehe.. baru berkesempatan nak buat. tak paksa KA tau.. :)

      Delete
  8. alamak akak kena tag jugak ye..tak perasan pun,kena jawab nih hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. kena kena.. akekekkeke..

      Delete
  9. Lama betul x masuk sini
    Rupanya JM pun termasuk dlm list yerrr
    Samalah kita JM pun tgh mabuk ngsn candy crush saga ni stuck di level 134 dh hampir 2 mggu haahaha

    ReplyDelete
  10. tq masih sudi singgah sini.. cikda pulak sekarang stuck kat level 147. cikda rasa 147 ni paling susah.. dah dekat seminggu stuck.. eeiii..gerammm..~~

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. ohw.. thanks Aina.. sudi singgah sini.. ada apa pulak dgn n3 makchaq tu sampai Aina singgah sini.. mesti dia pedajal cikda tu...

      Delete
  12. best segmen mcm gini kan.... boleh suaikenal.... bgus2x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah lebih kurnag la,, mcm minggu orientasi gitu..kih3. tapi tiada oaksaan.. :)

      Delete
  13. ooo bunda pun ada ekk...tapi bunda dah pernah buat dah ni..i m sorry..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo dah pernah buat .. takpe bunda, cikda pun main tag aje.. hehhee..

      Delete