Friday, October 12, 2012

aisyah oh aisyah

hai.. nama saya Haziqah Aisyah..buah hati pengarang jantung emak, abah, abang2 n kakak.. umur saya 16 hari.. diam tak diam kan..?? boleh panggil saya Aisyah..:)

aisyah sejurus dilahirkan..masih dlm labour room..

Monday, October 8, 2012

kesian kat anip

anak cikda yg sulong akan ambil pmr start esok. cikda sian kat dia coz tak sempat nk duduk lama2 dgn dia n tgk2 kan study dia. yela lepas bersalin ari tu kena pulak masuk wad sampai 6 hari.  alhamdulillah hari sabtu ptg dpt keluar wad. bila balik tgk anip dh mula selsema n batuk. pagi tadi batuk n selsema dia dh makin teruk. ingat petang kang nk suruh pakcik atta (suami fara) hantar ke klinik jap. mudah2an anip ok dan dipermudahkan menjawap soalan2 pmr nya yg akan bermula esok... gud luck anip.. ;)

Saturday, October 6, 2012

zahir tak terucap.. :)

alhamdulillah.. akhirnya cikda selamat melahirkan baby girl pada 26 september 2012 jam 3.11pm. syukurnya tak terucap bila Allah mudahkan urusan bersalin hari tu. pada 25.9.2012 cikda pegi cekup utk minggu ke 37 di hospital putrajaya.mlm tu cikda cek tekanan darah dh agak tinggi tapi sepetti biasa tak percayakan mesin bacaan bp tu.. ckp kat husband esok hantar je cikda x payah tunggu takut lama.. bila sampai  hospital husbsnd tetba kata abg tunggu la.. kang tak pasal baru sampai opis dh kena patah balilk..takut cikda kena tahan.. cikda ikut je la..kan melawan berdosa pulak. cikda dah lr nk bersalin ni..kang sakit lama pulak padah melawan cakap laki.. seremm oooo.... bila no naik misi suh timbang ambik tekanan darah.. semua kantoi... kencing ada protein .. tekanan darah tinggi.. doktor suruh baring nk tgk jalan. dh bukak 2 cm. terus kena tahan wad. tapi sebelum masuk wad sempat cikda gi alamanda makan kenny rogerd dulu. makan kenyang2.  masa tu x sakit apa n tak de keluar tanda. doktor kata dlm masa 24jam kena bersalin. kalu takde tanda sampai esok pagi akan kena induce..alahai ini yg cikda takut... kawan2 n adik cikda kata bawak2 berjln2.. tapi bila byk berjln naik pulak tekanan darahnya.. mlm tu doktor kt labour room kata jgn induce lsgi coz bby masih floating. belum masuk track. aik.. bby ni kejap masuk kejap keluar... tapi semua yg berlaku ada hikmahnya.. doktor suh rehat kat wad n tgk esok pagi time doktor  pakar round.(sib baik cikda x kena induce). esoknya time doktor round kat wad doktor kata bby dh ontrack.. soh cikda g scan baby. masa ni lom ada sakit pape pun lagi.. jln lenggang kangkong g bililk scan.  tunggu doktor abis round baru dia dtg scan. masa scan tu doktor cek jugak jalan. dah bukan 5cm. terus dia pecahkan water bag..   masa ni lom ada rasa sakit lagi.. jam mas tu hampir kul 12.30tgh.. terus tolak labour room. tapi punya la nk puji. nurse masa cikda dlm bilik scan tu dh tepon husband cikda dah. masa balik ke wad tgk hisband dh ada tgh bagi brg2 baby kt nurse. semua hpon n barang2 berharga nurse suruh husband oegang. ( mana la ada brg berharga pun.. ) dan.. jeng..jeng..jeng... cikda pun ditolak masuk ke labour room. husband dibenarkan masuk.. bersembang2 dgn husband n dlm kul 1 dh ada rasa sakit sikit2.. tapi rilek lagi tu.. sembang2 lagi .. lupa lak nk bgtau sebab doktor ada plan B nk caeser so doktor soh puasa start jam 3am. tak le cikda makan pape pagi tu...rasanya kt situ le sikit silapnya coz tetiba bila start sakit kuat tu cikda rasa dh hilang tenaga..masuk waktu zohor husband kata dia keluar dulu nk solat.. rasa tunggu husband masuk balik tu lamanya.. dlm kul 2.20 dia masuk.  bila husband masuk balik tu rasa sakig kuat dtg. 10 minit 2-3kali.   masa ni la rasa sakitnya.. baby bole sengit pulak..  .tapi masa ni nurse x bg push lagi.. so tahan je la.. time ni dh start keluar peluh jantan dah..(bila cerita balik dgn husband time ni dia kata muka cikda dah merah menyala..) cikda ingat lagi cikda tgk jam pukul 3ptg..tetiba rasa sakit mcm nak meneran.. tetiba nurse menjerit push..push.. teran..teran .. mcm mana ek??  nurse siap kata dh lupa la tu.. dh 8 tahun..teran mcm nak berak.. tarik nafas dalam2... tahan ..pushhh.. angkat kepala pandang perut.. time ni cikda dh pejam mata dah.. ingat teknik pernafasan time nk swimming.. itu je yg bole terbyg.. lagi sekali rasa sakit yg amat di suruh push.. abis tenaga cikda push.. terus kata tak larat dah... nurse kata jangan puan.  dh nampak kepala ni.. push lagi sekali je.. ok push... husband pun kata dh nampak kepala.. terus dtg semangat baru.. push...terus rasa perut kosong.   alhamdulillah.. selesai.... fuhhh . tak terkata leganya...husband kata senang je 2 kali teran dah keluar..hah?? senang? cikda dh abis tenaga menahan sakit  n meneran tadi.  tapi nurse pun kata ini srkejap puan.  ada yg lama sehari.. dh sakit kena ceaser pulak.. tu yg sgt2 bersyukur tu. Allah permudahkan.. teringat masa sakit kuat tu... semua zikir n doa cikda baca sampai doa masuk tandas pun cikda terbaca... ;) hari ke2 cikda dibenarkan balik... tapi hari ke5 cikda kena tahan wad balik pasal bp tinggi..sehingga la hari ini cikda masih di wad.. nanti cikda sambung di n3 seterusnya..nk lunch sekejap..kang dierang ambik balik tray makanan ni kang..kebulur pulak cikdaa... ;)