Friday, October 25, 2013

kisah lembu, kuda, monyet, biri-biri dan harimau..




Salam semua,

haa..akhirnya cikda berjaya jugak buat n3.  Ada satu n3 cikda hitam vs putih jugak ilang terus dari pandangan mata.. tak dpt nk jejak sudah..seddeeh!!

Takpelah..jgn stress-stress.. meh kita main games susun-susun binatang nak..??

Tajuk di atas adalah berkaitan dgn cerita pengurusan stress diri kita. Cikda dapat sikit ilmu ni masa kursus tempoh hari.. ada la sikit catatan dibuat. kalau salah tu nasib la ek.. ini yg ikut catatan cikda buat ..hahaha

Sila susun binatang2 tersebut mengikut apa yg kita suka..

cth:
1.harimau
2.kuda
3.monyet
4.biri-biri
5.lembu

Tu contoh la.. jgn ikut sama pulak.. contoh tu pun ikut cikda punya urutan kesukaan.

meh sini cikda yg pakar motibasi pengurusan stress ni nk buat penilaian..chewaahhh.

selalu KPI ambil masa 14 hari bekerja..kita buat 7 hari nak..??
HARIMAU
punca stress adalah diri anda sendiri.. anda terlalu nk tiptop..sendiri letak KPi tinggi-tinggi, sendiri tak boleh capai.. sendiri la jugak stress. ha.. nampak.. dgn kelam kabut nak buat kerja (eh ni cikda tambah - cikgu takde bgtau pun,,) dalam kelam kabut nak hasil yang tip top.. ko boleh???




kuda ku lari gagah berani...

KUDA
punca stress anda adalah keluarga anda dan yang hilangkan stressnya pun adalah keluarga anda juga. Anda maybe seorang yang sangat bertanggungjawap pada family so KPI kat family ni lebih..




MONYET
macam mana nih.. duit dah licin aku shopping kat sogo nih..









unca stress anda adalah $$$ RM RM .. anda stress kalau takde duit. suka berbelanja. Tak mampu bayar hutang kredit kad - stress la kan.. hahaha (tu
contoh..)

 




emmbekk.. eh kawan..jgn tingalkan daku..huhuu..


BIRI-BIRI
punca stress anda adalah perhubungan (relationship). Anda suka berkawan tapi maybe tak pandai nak berkawan OR jika timbul persengketaan dlm sesuatu hubungan anda akan jadi stress.. 








Aduhh.. adalagi tanah yg belum dibajak..
LEMBU
punca stress anda adalah kerja. Anda digambarkan sangat taat dan kuat bekerja. Bebanan tugas akan menyebabkan anda stress.Risau kalau kerja tak siap.. bla..bla.. kerja..bla..bla.. kerja..



Ada juga pertanyaan kenapa or apa kena mengena binatang ni dengan pulak menjadi kayu pengukur stress tu.. Jawapannya: binatang2 tu melambangkan karektor berkaitan.. (eh betul ke.. hahah.. gasaklah..) tak penting pun jawapannya.. dah nama pun games kan.. apa nak kisah ..)

ok dah.. babai dah jagna stress-stress..

selamat berhujung minggu.. 



32 comments:

  1. apa pasal n3 cikda jadi macam nih.. hahhaa.. gasak la.. harap boleh baca.. ceria semua ye..

    ReplyDelete
  2. fikir positif untuk elakkan stress..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena sentiasa positif ai.. awww..... gitu.. hahahhaa

      Delete
  3. singgah baca & ucap terima kasih mendoakan Adik yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga adik pulih seperti sedia kala..

      Delete
  4. Boleh baca Cikda tak apa. Selagi hidup kita kena laksanakan tanggungjawab tapi jgn jadikan isu/beban besar andai tanggungjawab membuat kita stress...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang ngada lebih pun ye kak.. takde kerja carik kerja (org kata..)

      Delete
  5. Sama ada karektor kuda, biri2, harimau, malah gajah atau zirafah, stress tetap stress. Ia tak boleh dielak ketika semuanya naik sekarang: barang naik, rumah naik, kenderaan naik, minyak naik...Nasib baik sekarang hari2 hujan turun, ada juga benda yang turun...cuma bila jalan jem kerana hujan turun, stress la pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..cam ni cikda kena bukak buku balik.. kalau stress bila jalan jem sebab hujan binatang apa pulak yg sekarektor dengan nya.. hahhahaa

      Delete
  6. Replies
    1. oo.. family 1st..

      kuda ku lari gagah berani... hhehehe

      Delete
  7. pilihan no 1 saya adalah kuda... qwh.. apa2 pun famili 1st...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikutnya kata cikgu cikda la.. tapi kalau ikut cikda sendiri..cikda enterpret lain... muhahahhaha

      Delete
  8. ohhh macam tu rupanya...
    Baca ntry Cikda ni pun boleh hilangkan strees jugak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..okeh nasib baik.. lega cikda..

      Delete
  9. Replies
    1. calet sikit kak.. hahahha.. saya pilih harimau sebab saya lahir tahun haimau..

      Delete
  10. Sebelom baca entri kamu ni uncle tak stress... okey, sekarang uncle dah stress... Baahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikda lom khatam la bab binatang nih uncle, nanti cikda carik binatang apa yg sepadan dengan punca stress uncle ni..

      Delete
  11. Kaki shopping sekalian...hati hati,kalau tidak,kamubak cimpanzee! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya org pompuan.. spesis cimpanzee betina banyak nih... kah3x..

      Delete
  12. eh, turutan sk sama plak, ni namanya bias!! hihi

    ReplyDelete
  13. good info ye
    dah susun dah hehehehe
    slam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com
    dah follow blog ni no 56

    ReplyDelete
    Replies
    1. hish puan ida nih.. susun pastu tau2 sendiri ye.. rahsia ye...
      tq sudi jengah blog cikda nih
      hehehhe.. ok i follow.. :)

      Delete
  14. saya selalu stress kuda ngan monyet kot.. heheheh menarik! :)

    ReplyDelete
  15. Saya tak amu pilih satu pun di atas. Boleh? Ahahahaa...

    ReplyDelete
  16. JM pilih Kuda - lembu - biri2 - monyet - harimau..sbb kuda leh lari laju dan ekor nya cantik ehehe...

    ReplyDelete
  17. singgah & tq sudi mendoakan kesihatan Adik yer !

    ReplyDelete
  18. hahaha.. stress daku baca entri nih... aduyaiiii.... kohkohkoh... ;p

    ReplyDelete
  19. hmmm strees juga baca sebab tak dapat kaitkan dengan binatang

    ReplyDelete
  20. mana satu nak pilih ni.macam tak ada semuanya. stress manusia ada tak...hehehe..

    ReplyDelete