Thursday, May 16, 2013

driving vs mencarut

salam semua..

cikda selalu senyum sendiri bila driving. sebab ada kisah yang memang terpahat baekk punya dalam memory cikda ni.

kisah ini ada kaitan jugak dengan sikap pengguna jalan raya kat mesia ni lah.. punya la tak bertimbang rasa. tapi dalam banyak2 perangai tu..perangai cenggini la yg selalu buat cikda naik hangin..

    gambar dari aujinz.blogspot.com
  • dah bagi signal ke kanan, tak di baginya laluan - lagi hon ada... apadaaa... org dah bagi signal tu..bagi la laluan brader.. pelankan sikit kelajuan anda tu..
  • kalau nasib tak baik.. ha.. bercium lah sisi kereta anda dengan kereta si dia.. 
  • kalau kereta si dia kereta cam kat sebelah tu..lagi panjang kisah cintanya - tragis la sudah tentu - sad ending..


    https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQa8OHgMaS5LuPFfRfFkFo8WqWGrCs_6avA3WFWJ81Tarjko6Q_9A
    from dusuntree.blogspot.com
  • letak kereta sesuka hati je - asal yg senang dan dekat dgn tempat nak dituju di situ la dia parking - tak kirala laluan sempit ke.. block keta org lain ka.. aiiyaa..
selalunya bila berdepan dengan 2 situasi kat atas tu cikda secara otomatik la tersebut "bodoh" .. perkataan 'tuut' tu cikda tak sebut di rumah.. apa lagi depan budak2 dan memang diarang tak sebut depan cikda jugak..(tak tahu la belakang cikda or dgn kawan2 diarang..)

syyy... tak mo tak mo..
tapi iye lah.. bila dah jadi habit asal masuk keta je akan tersebut perkataan tu..anak2 dengo macam pelik agaknya bagi dia orang.. dah banyak kali dengar akhirnya Anip pun tegur la.. "mak ni..kalau bawak keta mak sorang je pandai.... cuba la mak istighfar.. tukar tiap kali mak nak sebut 'tuut' tu...

tersengih cikda time tu.. dan sampai sekarang akan tersengih sendirian bila terkenang nasihat Anip tu.. yelah lebih baik kita beristighfar dari mencarut tu kan.. hahahha..
gambar ni masa Aisyah genap 2 bulan - @langkawi cable car

Ini lah mamat yang duk tegur cikda tu.. tinggikan dia.. (ke memang maknya yang comel..hihihi.. bagi chance la kat cikda..nak jugak tu masuk bakul angkat sendiri..)

lagi satu jgn la asik nak salah kan org je.. tgk diri sendiri dulu betul ke tidak.. kan mak kan...

ok babai.. moga ceria dan bahagia hari ni ye..

cikda tukar la tajuk atas tu dari 'boxxx" kepada mencarut.. cikda tgk perkataan tu pun sakit mata.. 

27 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. saya selalu cakap ' BONGOK ' !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.. ikutkan memang segala 'B' la nak kita kata kan.. kih3xx..

      Delete
  3. He he.. makchaq pun dulu pernah kena teguq dengan anak2 'bila drive mak sorang je la yg pandai kan...'

    p.s
    Ada lagi yg bikin geram bila time2 orang rush nak pi kerja ada la pulak yg nak lenggang kangkung drive santai2..duduk lane kanan.. bengang kita dok ikut montot dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bezanya anak makchaq speaking london la kan..

      p.s: lepas ni makchaq sohla pakchaq pasang dreba..kih3x..

      Delete
  4. time pagi memang menguji kesabaranlah.. dah tau awak tu nak pandu slow jangan dok lane laju..
    tapi itulah antara pemandu di negara kita.. ada yang laju.. laju sangat.. ada yang slow.. mendatangkan kemarahan orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laju sangat ..lambat sangat..semuanya mendatangkan tahap merbahaya yg tinggi tak kira kepada fizikal dan mental..

      Delete
  5. Merah muka bila anip yg tegur tu Cikda.. sengih ajelah... malu mak nak oooiii:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..tu la kak.. adeh la.. tobat mak..

      Delete
  6. Pernah dengar komen seorang pemandu mat salih (kalau tak silap dlm paper)..dia kata org Malaysia sangat sopan santun, tapi bila tangan pegang steering merekalah manusia yg paling gila di dunia!!

    Merah telinga dengar komen tu kan, tapi itulah realiti rakyat Malaysia....

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. husband cikda dapat lesen memandu dari uk, dia mmg berhemah sangat ketika memandu. cikda yg duduk sebelah dia pun kadang naik hangin..hahahha..

      Delete
  7. Memandu di Malaysia ni, mmg boleh mendatangkan marah...hahaha...ramai yg selfish...tak kira la yg muda ke, tua ke, yg pakai kopiah sambil driving pun sama aja..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kan.. dulu2 cikda pun cenggitu.. tapi sejak kebelakangan ni dah baik sikit (hehehe.. tetap nak masuk bakul..)

      Delete
  8. Replies
    1. salam zu. tq sudi singgah sini. :)

      Delete
  9. Sedar tak sedar perangai masa memandu memberikan gambaran sebenar peribadi seseorang. Bezanya, bila memandu topeng dia terbuka.

    Perkara yang sama bila orang jadi kaya. Topeng sebenar terbuka. Dulu masa miskin baik tapi bila dah kaya lain jadinya. Yang masa miskin baik dan kaya pun baik pun ada.

    Semua balik diri sendiri. Siapa2 tengok cerita fattibiouni di TV al hijrah, ada satu episod dia cakap bila jumpa manusia macam hantu ni, jangan mencarut, syaitan akan jadi sebesar rumah.

    Baca bismillah, syaitan akan jadi besar lalat dan terbang lari. Wallahu'alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..mulakan dgn bismillah.. bila dah jadi habit beristighfar, bertasbih n bertahmid perkataan2 x elok tu terus lupa da.. :)

      Delete
    2. Hehe, lepas ni jalanraya dan kereta jadi tempat beribadah.

      Kalau ikut statistik, manusia banyak habiskan masa di jalanraya. :)

      Kan terbazir kalo duduk termeung dan maki orang. Betul kan cikda

      Delete
    3. betul FA.. dlm keta la senang nak buat pahala..

      Delete
  10. Macam-macam ragam pemandu kita. Susah nak berubah. terutamanya kawasan bandar-bandar besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la PM, ada lak yg kata keta aku besar, keta kecik pi main jauh2.. ecehh..

      Delete
  11. hehehe mak mmg fobia driving.. tp bila somi yg drive mulut mak yg membebel bebel bila ada kereta yg dipandu tak betul.. lebih dr somi pun ada kdg2 tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. hihi..cikda ni somi cukup berhemah..dulu cikda asik hilang sabar..alhamdulillah..skang dah ok kot.. hahaha entah la perasan sendiri ja..

      Delete
  12. Replies
    1. lepas tension tgk org bawak keta.. har2..

      Delete
  13. nak poie mano² soh somi jo yg drive..klu den yg drive, mulot den kono tampal dgn salotape, encek somi ckp..so, serahkan stereng pado beliau...kekekeke..den kek sbolah tido....

    ReplyDelete
    Replies
    1. opss..sori den tak prasan ekau mengomen kan sini..hahaha..baru ari ni terperasan..

      rupa2nya ekau lago melaser dari mak ye .. memang ganas ekau ni nyah.. :)

      Delete